Arbitraj ekonomik bir terimdir. Risksiz kar elde etmek için yapılır. Farklı pazarlar arasındaki fiyat farklılıklarından yararlanır. Bir varlığın düşük fiyata alındığı piyasadan alıp yüksek fiyatla alındığı pazarda satılması işlemidir. Bu işlem aynı anda yapılır. Risksiz kar için tahkim yapılır. Çekici görünmesine rağmen sandığınızdan çok daha zor.
Normalde, bir varlığın fiyatı tüm pazarlarda eşit olmalıdır. Ancak, çeşitli nedenlerle piyasalar arasında farklılıklar ortaya çıkabilir. Bu noktada arbitraj fırsatı doğuyor.
Arbitrajın temel özelliği risksiz kar elde etmektir. Arbitraj getirisi faiz getirisinden daha büyük olmalıdır. Bu şart karşılanmazsa amacına uygun değildir. Risksiz kar elde etme amacına sahiptir. Bu nedenle hızlı bir şekilde işlem görmesi gerekir. Çünkü geç kalırsa arbitraj fırsatı kaybedilebilir. Bu işlemler için otomatik arbitraj yazılımı geliştirilmiştir. Bu tür yazılımlar hızlı ticaret işlemleri için kullanılır.
Arbitraj nasıl yapılır?
Emtia hisse senetleri, döviz ve bitcoin gibi varlıkların ticareti yapılırken yapılabilir. En uygun piyasalar altın ve döviz piyasalarıdır. Hemen hemen her ülkede birden fazla altın borsası vardır. Altın fiyatları dolar cinsinden belirlenmektedir. Yerel borsalarda o ülkenin para birimi cinsinden belirlenir. Bu nedenle bazen pazarlar arasında fiyat farklılıkları yaşanmaktadır.
Örneğin bir marketten 1 dolara altın aldık. Başka bir pazarda 1.1 dolara satabilirsek arbitraj olur. Bu nedenle düşük fiyatlı piyasadan alınıp yüksek fiyatlı piyasada satılmalıdır. Arbitraj sayesinde piyasalar arası fiyat farklılıkları azaltılır. Bu, piyasalar arasında eşitlik yaratır.
Arbitraj Nedir? Arbitraj nasıl yapılır?
Reviewed by Mehemmet
on
1:50 AM
Rating:
No comments:
Post a Comment